% 100 Yerli Üretim Sıva Makinası Modelleri. İletişime Geç...
Haziran 24, 2024

Sıva Makinası Nedir? Sıva Makinası Modelleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sıva Makinası Nedir?

Sıva makinası genellikle inşaat veya tadilat işlerinde kullanılan bir makina türüdür.  Duvar veya tavan gibi, yüzeylere sıva yapmak için kullanılır. Sıva makineleri genellikle sıva malzemesini otomatik olarak duvara veya tavana uygulamak için tasarlanmıştır. İşçiliği azaltarak, iş verimliliğini artırır.

Sıva makineleri motor, redüktör ve kompresör bileşenleri ile oluşmaktadır. Gönderici Pompa ve Hortum ile besleme sistemi ve püskürtme tabancalarından oluşur. Sıvayı hazırlamak için katılan kum, çimento, kireç ve suyla karıştırılmış harç hazır hale gelir. Bu karışımı hortum ve tabanca vasıtasıyla yüzeye püskürtme yapar. Bu yöntem daha hızlı sıva yapma ve daha dayanıklı sıva yapılmasını sağlar.

Sıva makineleri farklı boyutlarda ve kapasitelerde üretilmektedir. Küçük ölçekli işler için mini sıva makineleri bulunurken, büyük inşaat projeleri için daha güçlü ve yüksek kapasiteli makineler tercih edilir.

Sıva Makinası Modelleri

Sıva makinası modelleri iki prensip ile çalışmaktadır. İlki Helezon ve Mil Seti parçalarının kullanıldığı Solucan pompa sistemi diye adlandırılan transfer yöntemi Helezonlu sıva makinası diğeri ise silindir şeklindeki iki borunun içine bağlı kol sisteminin çalışması ile çalışan Pistonlu sıva makinasıdır. 

Makina seçimi yaparken bu iki prensibin ne özelliklerde olduğunu ve size hangi modelin daha verimli olacağını kararlaştırmalısınız. Yapı alanı, yüksekliği, uzunluğu seçim yaparken çok önemli bir rol oynamaktadır. 

1- Helezonlu Sıva Makinası

Helezonlu sıva makinası, inşaat sektöründe çok tercih edilen, kullanımı basit ve verimli olan sıva makinası türüdür. Sıva işlemlerini otomatikleştirmek ve hızlandırmak için çok ideal bir seçimdir. 

Helezonlu makinaların çalışma sistemi, üzerinde bulunan karıştırıcı sistemi ile harcı hazırlanır. Pompa motoruna bağlı helezon ve mil seti ile harcı hortuma sürerek uygulama yapacağız alana kadar harcı pompalar ve püskürtür. Helezonlu sıva makinası genellikle alçak katlı binaların sıva işlemleri için uygundur. En fazla 10-14 katlı binaların sıva işlemleri için kullanıma uygun makina türüdür. Maksimum 60-80 metre hortum ekleyebilirsiniz. 

Helezonlu makinalarda belli metraj yapıldığında değişmesi gereken parçaları bulunmaktadır. Helezon ve mil seti ve tabanca başlığı vb. gibi. Helezon ve mil seti ve tabanca başlığı ile 6.000-7000 m2 iş yapılabilmektedir. Bu oran yaptığınız sıvanın kalınlığına ve çalışma alanının yüksekliğine göre değişkenlik gösterir.

Helezonlu Sıva Makinası, sıva işlerini daha hızlı ve daha düzenli bir şekilde yapmaya olanak tanır ve insan gücünden büyük tasarruf sağlar. Özellikle büyük inşaat projelerinde ve düzenli sıva işlemlerinde tercih edilirler. 

 Helezonlu sıva makineleri, genellikle şu şekilde çalışır:

  1. Çalıştırma : Makina üzerinde bulunan operatör kontrol paneli butonları ile çalıştırılıp, durdurma kontrollerini yaparsınız. Ana pano kapu içinde bulunmaktadır. Operatörün kullandığı alan 24 Volt ile çalışır. 
  1. Malzeme: Sıva makinesinde sıva harcı için karışım malzemeleri kullanılabilmektedir. Bu genellikle çimento, kum, kireç ve su karışımından oluşan bir malzemedir. Yalıtım sıvası ve diğer mineral sıva türleri bu makina için uygun değildir. Kum granür kalınlığı 0.3 veya 0.4 mm olmalıdır.  
  1. Karıştırma: Makine üzerindeki 180 litre üst karıştırıcı kazan sistemi ve 250 litre alt  gönderime hazır kazan kapasitesi bulunmaktadır. 
  1. Uygulama: Helezon ve mil seti mekanizması tarafından alınan sıva malzemesi, makinenin ucundaki çıkış noktasından çıkarılır ve hortum vasıtası ile istenilen yüzeye uygular.
  1. Düzeltme ve Pürüzsüzleştirme: Sıva makinesi genellikle uygulamadan hemen sonra sıvanın düzeltilmesi ve pürüzsüzleştirilmesi için bir işçi tarafından takip edilir.
  1. Taşıma : Araç arkasında emniyetli bir şekilde çekilme yöntemi ile taşınır. Çekilme esnasında zarar görmemesi için makinalarımızda Torsiyon Dingil Sistemi kullanılmaktadır. Bu sistem makinanın arabalarda bulunan amortisör sistemi gibi yaylanarak taşınmasına olanak tanır. 

1-1 Mini Helezonlu Sıva Makinaları

Helezonlu sıva makinası kullanmak isteyen ustalar genellikle çalışma alanlarına göre tercih yapmalıdır. Kırsal ve müstakil binaların sıva işlemleri için Mini Helezonlu Sıva Makinası modelini veya serilerini tercih etmelidir. Bu makinalar 220 volt ev elektriği ve 380 volt sanayi elektriği ile çalışan motor seçenekleri ile satışa sunulmaktadır. Bu makinalarda karıştırıcı kazanı yoktur, sadece gönderici kazanı bulunmaktadır. Hazırlanan harç malzemesini el yöntemi yada bir betoniyer yardımı ile makinanın gönderici kazanına aktar. Genellikle bina içi gezmeye uygun olan Mini Helezonlu sıva makinası modelimiz, zeminden en fazla 2-3 kat yükseklikteki yapılar için uygundur. Bu makinalarda hortum uzunluğu 20 metre olmalıdır. 

2- Pistonlu Sıva Makinası

Pistonlu sıva makinası inşaat sektörünün büyük projeri veya yüksek katlı yapıların sıva işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır. Güçlü ve zor şartlarda bile çalışabilme özelliğine sahiptir. Pistonlu sıva makinaları genellikle kum, çimento, kireç ve su malzemelerden oluşan sıva harcı karışımını basınçlı olarak püskürtmek için tasarlanmıştır. 

Bu makinalarda; yalıtım sıvası, enjeksiyon harçları, kendinden yayılan şaplar, renkli sıvalar, hazır torba ürünler, birleştirici harçlar, izolasyon harçları, Fiber harçlar ve Süspansiyon harçlarını pompalar.

Piston Pompalı sıva makinalarında 3 vites bulunmaktadır. Çalışma alanına göre hız ayarı yapabilirsiniz. Bu makina helezonlu modellere göre kullanımı ve bakımı daha zordur. Ama işlevsel ve performan bakımından çok üst düzey makinalardır. Belli bir metraj yapıldığında değişmesi gereken parçaları bulunmaktadır. 

Bunlar Keçe takımı, top yatağı, conta gruplarıdır. Pistonlu makinaları kullanırken sizinde belli başlı görevleri bulunmaktadır. Bunlar; günlük, aylık yağ bakımı ve çalışan aksamların gres ile yağlanması. Bu rutin kontroller sizin görev ve sorumluğunuzda makinanın ömrünü uzatacaktır. Pistonlu sıva makinası modelleri ile 20-22 katlı binaların sıva işlemleri rahatlıkla yapılır. Yatay olarak maksimum 100-150 metre hortum ekleyebilirsiniz.

İşlevsel olarak, pistonlu sıva makineleri şu şekilde çalışır:

  1. Çalıştırma : Makina üzerinde bulunan operatör kontrol paneli butonları ile çalıştırılıp, durdurma kontrollerini yaparsınız. Ana pano kapu içinde bulunmaktadır. Operatörün kullandığı alan 24 Volt ile çalışır. 
  1. Malzeme: Sıva makinesinde sıva harcı için karışım malzemeleri kullanılabilmektedir. Bu genellikle çimento, kum, kireç ve su karışımından oluşan bir malzemedir. Yalıtım sıvası ve diğer mineral sıva türleri bu makina için uygundur. Kum granür kalınlığı 0.1 veya 0.8 mm olan granürleri rahatça basar.
  1. Karıştırma: Makine üzerindeki 200 litre üst karıştırıcı kazan sistemi ve 280 litre alt  gönderime hazır kazan kapasitesi bulunmaktadır. 
  1. Uygulama: Piston sistemi tarafında çekilen sıva malzemesi, makinenin ucundaki çıkış noktasından çıkarılır. Hortum vasıtası ile istenilen yüzeye uygulanır.
  2. Taşıma : Araç arkasında emniyetli bir şekilde çekilme yöntemi ile taşınır. Çekilme esnasında zarar görmemesi için makinalarımızda Torsiyon Dingil Sistemi kullanılmaktadır. Bu sistem makinanın arabalarda bulunan amortisör sistemi gibi yaylanarak taşınmasına olanak tanır. 
  3. Basınçlı Püskürtme: Hazırlanan harç piston sistemi ile hortuma sürer. Tabanca sisteminde bulunan basınçlı hava girişi harç ile birleşir. Basınçlı püskürtme uygulama yüzeyine doğru ittirir.
  4. Uygulama ve Düzeltme: Sıva malzemesi püskürtürken, bir işçi veya operatör bu malzemenin yayılmasını ve düzeltilmesini sağlar. Düzeltme işlemi genellikle püskürtme işleminden hemen sonra yapılır.
Mart 26, 2024

Yapı Sektörünün Vazgeçilmezi Sıva Makineleri

Sıva Makinaları Nedir?

Sıva makinaları, yapı sektöründe yaygın olarak kullanılan bir inşaat aracıdır. Bu makineler, sıva işlerinde insan gücü ve zaman tasarrufu sağlar. Bu makalede, sıva makinaları hakkında detaylı bilgi verilecektir. Sıva makinaları, inşaat sektöründe kullanılan, sıva işlerinde kullanılan makinelerdir. Kara Sıva Makineleri, harç ve sıvayı yüzeye eşit bir şekilde dağıtmak için kullanılır. Ayrıca Kaba Sıva makineleri, elektrikli veya dizel motor ile çalışan, genellikle hafif ve taşınabilir bir yapıya sahip makine türleridir.

Sıva Makinaları Nasıl Kullanılır?

Sıva makinaları, kullanımı oldukça basit olan makinelerdir. İlk olarak, makinenin üst karıştırıcı kazanına her zaman standart oranlarda girilecek ürünleri belirlemek gerekmektedir. (Kum,Çimento,Kireç ve Su Oranı) Bu oranlar harcın hortumda rahatça ilerlemesine ve tıkanma yaşanmasını engelleyecektir. Ayrıca Sıva makinalarında en çok yaşanan problem hortum tıkanmasıdır. 

Hortum tıkanmasının % 100 sebebi yapılan harcın; çimento, kireç oranlarının doğru olmamasıdır. Bu oran ayarlandığında makina görevini yapacaktır. Doğru hazırlanan harç alt kazana transfer edilir. Üst kazan ve alt kazan arasında bulunan elek malzemenin iri taşlarını ve yabancı maddelerini alt kazana gitmesini engeller. Temiz malzeme alt kazan ulaştığında Pistonlarla yada Helezon ile hortuma harcı gönderir.

Ardından, makinanın hortumu uygulama yapılacak kata taşınarak, hazırlanan sıva veya harç duvara pürkürtme yapar. Ayrıca Sıva makineleri, yüzeye eşit bir şekilde dağıtılmak için birçok farklı sıva püskürtme tabancaları bulunur.

Sıva Makinelerinin Avantajları Nelerdir?

Kara Sıva makinalarının birçok avantajı vardır. İşte sıva makinalarının en önemli avantajları:

  1. Zaman Tasarrufu: Sıva makinaları, işin tamamlanmasını hızlandırır ve zaman tasarrufu sağlar.
  2. İş Güvenliği: Sıva makinaları, iş güvenliğini artırır ve işçilerin zarar görme riskini azaltır.
  3. Yüksek Kaliteli İş: Sıva makinaları, sıvanın yüzeye eşit bir şekilde dağılmasını sağlar ve sonuçta yüksek kaliteli bir iş çıkmasını sağlar.
  4. Maliyet Tasarrufu: Sıva makinaları, işin daha hızlı tamamlanmasına ve böylece iş gücü maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur.
  5. Daha Az Atık: Sıva makinaları, sıvanın daha verimli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur ve böylece atık miktarını azaltır.

Sıva Makinaları Hangi İşlerde Kullanıma Uygundur?

Sıva makinaları, duvar, tavan ve zemin gibi farklı yüzeylerde kullanıma uygundur. Ayrıca, sıva makinalarında pistonlu modelimiz, inşaat sektöründe beton dökümünde ve kaba inşaat yapan ustalara harç taşımak içinde kullanılmaktadır. Binanın iç ve dış cephelerinin sıva işlemlerinde tercih edilmektedir.

Sıva Makinaları Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sıva makinası seçerken, işin büyüklüğüne, sıva tipine ve yapılacak işin türüne göre seçim yapmak gerekmektedir. Kısa mesafeler ve alçak katlı bina işlerinde kullanmak için Helezonlu Sıva Makinası tercih edilmelidir. Fakat Yüksek katlı ve uzun mesafeli binaların sıva işlemlerini yapacak olan ustamız, Pistonlu Sıva Makinasını tercih etmelidir. 

Pistonlu Sıva Makineleri

Pistonlu makina yüksek katlı binalar ve uzun mesafeler için ideal makinalardır. 20-22 katlı yüksek binaların sıva işlemlerinde performansından ve veriminden ödün vermeyecek kadar güçlü makina modelleridir. Ayrıca Pistonlu makinalarda 3 vites bulunmaktadır. Çalışma alanınıza göre hız ayarı yapabilirsiniz. Pistonlu makinalar ile priz geciktirici ürünler kullanıldığında şap dökümü yapar. Pistonlu sıva makinaları diğer sıva makinası türlerine göre öğrenmesi zordur.

Fakat verim ve yedek parça gideri bakımından çok hesaplıdır. Pistonlu makinayı kullananların günlük yapması gereken görevleri bulunmaktadır. Bu görev ve sorumlulukları yerine getirdiğinizde makinanın verimi artacaktır. Pistonlu makinanın belli periyotlarla bakıma ihtiyacı vardır. Yılda bir bakıma almak, iş verimi almanıza olanak sağlayacaktır. Öyleyse işiniz durmadan sürekli iş yapabilmeniz için bakım önemli bir faktördür. 

Helezonlu Sıva Makineleri

Helezonlu Sıva makinaları alçak katlı binaların sıva işlemlerinde verimli bir makina türüdür. Mini 220 volt elektrik ile çalışan helezonlu makina ile 2-3 kat 380 volt ile çalışan büyük makinalar ile 10-12 katlı binaların sıva işlemlerini rahatlıkla yapar. Helezonlu makinanın kullanımı gayet basittir. Çimento, kireç, kum ve su oranlarını standart olarak her kazanda uygulamanız gerekmektedir. Doğru harç yapıldığında verim alınacaktır. Günlük yapmanız gereken görevleri yerine getirdiğinizde sorunsuz çalışacaktır. Helezonlu makinanın tek dezavantajı yedek parça gideriniz. Diğer taraftan sorunsuz ve verimli bir makina türüdür. 

Helezonlu makinenin kalbi olarak nitelendiğimiz parça Helezon ve Mil Seti ile ortalama 7.000 m2 iş yapabilirsiniz. Tabi bu metraj yaptığınız sıvanın kalınlığına göre değişkenlik gösterir. Biz bunu metraj olarak değilde, kullanılan kum tonajı ile ölçümlemekteyiz. Bir takım helezon ve mil seti ile 200 ton kum basılmaktadır. 

Her iki sıva makinası modelinin artı ve eksi yönlerini siz değerli okurlarımıza iletmeye çalıştık. Sizde sıva makinası sahibi olmak isterseniz bu kriterleri göz önünde bulundurarak makina seçimi yapmalısınız. Bir sonraki bilgi ve tecrübelerimizi aktaracağımız yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın….

Search for products (0)

Başa dön
Dil Seçenekleri »
Product has been added to your cart